SELAMAT DATANG

KUALA LUMPUR SOCIETY OF PARENT AND GUARDIAN OF DEAF CHILDREN

No. Pendaftaran Pertubuhan : PPM/WP 374/01/(3) (WP 770)

ANDA BOLEH MENGHUBUNGI KAMI :

Pesiba Smart Centre
403 ,Tingkat 3,
Jalan Tuanku Abdul Rahman ( Hadapan Mydin Chow Kit )
50100 Kuala Lumpur.

Tel & Fax : 03- 26972113 , email - pesibakl@yahoo.com
Hot Lines & Sms : Pesiba Smart Centre - 017-2892254
Hot line Penulis : 012-6627699


AHLI GABUNGAN
PERSEKUTUAN ORANG PEKAK MALAYSIA

Khamis, 7 April 2011

TERKILAN

Hari Jumaat, Mac 2011

Saya amat terkilan dan serba salah di buatnya kerana saya telah diminta menjadi jurubahasa isyarat kepada sekumpulan anak anak remaja pekak semasa saya berada di dalam Masjid ditempat saya semasa menunaikan fardhu Jumaat, Didalam segmen Kuthbah, Anak-anak ini dengan ikhlasnya, memohon saya menjadi jurubahasa isyarat untuk mereka ketika katib membaca kuthbah, malangnya saya tidak dapat memenuhi hajat mereka.

Saya boleh berbahasa isyarat, tapi tahap kebolehan saya tidak dapat memenuhi kehendak mereka kerana saya bimbang bahasa isyarat yang saya akan gunakan nanti tidak boleh difahami oleh mereka. Saya amat kesal dan memohon maaf kepada anak-anak ini. dari raut wajah mereka, mereka amat kesal kerana saya tidak dapat membantu mereka.

Dari saat itu, saya berazam akan terus mempelajari bahasa isyarat kerana di saat beginilah keperluan berbahasa isyarat amat diperlukan terutama sekali untuk berkomunikasi dan berintereksi dengan anak-anak OKU pendengaran..  

1 ulasan:

  1. Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia. Alhamdulillah dan SYABAS! kepada penulis ini dan semoga ada insan-insan di luar sana yang mempunyai attitude seperti penulis ini. Itulah yang kita sebagai masyarakat prihatin ini perlu mempunyai perasaan rasa tanggungjawab sebagai salah satu cabang dakwah dan jariah, semoga melimpahkan rahmat-NYA kepada penulis. Diharap lebih ramai lagi yg akan tampil berjiwa besar seperti anda. TAHNIAH teruskan iltizam anda di samping memberi bibit-bibit kesedaran kepada mereka yg terlibat secara langsung mahu pun yg tidak dgn anak-anak oku pendengaran. Sy cdngkan anda bekerjasama dgn pemilik blok ini demi kebaikan anak-anak pekak. Terima kasih.

    BalasPadam